Mama w kuchni
Home » » Dorsz pieczony na szpinaku

Dorsz pieczony na szpinaku

Mama w kuchni niedziela, 22 lutego 2015 | 13:54


Po dłuższej nieobecności kolejna propozycja obiadowa. Zdrowa pieczona ryba, szpinak, gotowane warzywa i brązowy ryż. Bomba witaminowa. Lekko, pysznie i naprawdę szybko. Nic dodać nic ująć.

Składniki na około 2-3 porcje:
1 woreczek ryżu brązowego
dowolne warzywa np.: brokuł , marchewka i w dowolnej ilości w zależności od naszego apetytu
4 filety z dorsza świeże albo mrożone (w przypadku mrożonych wcześniej je rozmrozić)
sól
pieprz czarny i cytrynowy
odrobina soku z cytryny
1 opakowanie świeżego szpinaku baby (250 g)
2 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany do sosów      

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (termoobieg).
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, warzywa gotujemy na parze.
Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Następnie doprawiamy go z obu stron solą oraz pieprzami i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 10 – 13 minut (w zależności od wielkości filetów).
W tym czasie przygotowujemy szpinak. Umyty i odsączony podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do momentu aż zwiędnie. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy całość kilka, kilkanaście minut, aż zgęstnieje.
Na talerz nakładamy porcję szpinaku, na niego wykładamy rybę. Podajemy z ryżem i gotowanymi warzywami.

0 komentarze :

Prześlij komentarz