Mama w kuchni
Home » » Pstrąg pieczony ze szpinakiem

Pstrąg pieczony ze szpinakiem

Mama w kuchni niedziela, 1 lutego 2015 | 13:23


Tym razem postawiłam na rybę, bo że zdrowe są (dostarczają korzystnych dla naszego organizmu kwasów omega 3) każdy wie. Przepis, który Wam prezentuję był typowym eksperymentem, a że wyszło smacznie i mężowi smakowało, postanowiłam opublikować go na blogu. Rybę można zapiec z jogurtem, ale można też całkowicie z niego zrezygnować i poprzestać tylko na szpinaku. Nie jest to może danie najszybsze, ale zdecydowanie warte poświęconego czasu. Zatem wędki w dłoń;)

Składniki:
1 opakowanie szpinaku baby (250 g)  
2 ząbki czosnku
masło
około 130 g fety, albo innego sera typu feta np. Favita
5 łyżek jogurtu naturalnego
suszony albo świeży koperek
4-6 filetów z pstrąga (u mnie pstrąg łososiowy)                
pieprz
sól

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Szpinak myjemy, odsączamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażamy go na maśle razem ze szpinakiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, mieszamy kilka minut.
Jogurt doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, mieszamy.
Filety z pstrąga myjemy, osuszamy, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.      
Filety kładziemy na folii aluminiowej ułożonej błyszczącą stroną do góry.
Jeżeli filety są grubsze, nacinamy je w poprzek i do każdej kieszonki wkładamy cienki plaster masła. Jeżeli filety są cienkie, plastry masła nakładamy na wierzch. Następnie obficie posypujemy rybę koperkiem. Na każdy filet nakładamy porcję szpinaku oraz mniej więcej po 1 łyżce jogurtu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię (nie za ciasno) i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Podajemy na ciepło np. z ziemniakami albo innymi warzywami gotowanymi na parze.

0 komentarze :

Prześlij komentarz