Mama w kuchni
Home » » Krem z ziemniaków i porów z mlekiem kokosowym

Krem z ziemniaków i porów z mlekiem kokosowym

Mama w kuchni niedziela, 1 marca 2015 | 13:14



Uwielbiam zupy, zwłaszcza w formie kremów. Tę zupę odkryłam niedawno i od razu podbiła moje kubki smakowe. Jest przepyszna, rozgrzewająca i kremowa a dzięki połączeniu z mlekiem kokosowym i papryką naprawdę zaskakująca w smaku. No i kolejny jej atut, jak dla mnie jeden z najważniejszych, bardzo szybka do przygotowania. Przepis dość popularny, występuje na wielu blogach ale dziś prezentuję Wam moją jego wersję. Dla tych którzy nie lubią zup na słodko, bez obaw zupa słodka nie jest. Polecam.

Składniki na około 2-3 porcje:
3 duże ziemniaki
2 małe pory
pół cebuli
masło do smażenia
około 500 - 600 ml bulionu jarzynowego
150 ml mleka kokosowego
sól
pieprz czarny mielony
czerwona słodka papryka

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Białą i jasnozieloną część pora przekrawamy w poprzek, dokładnie myjemy i kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w piórka.  
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy je kilka minut. Solimy i pieprzymy.
Podsmażone warzywa przerzucamy do garnka, dolewamy około 400-450 ml bulionu i gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie całość miksujemy blenderem na krem. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy czerwoną słodką papryką (na początek około 1 płaskiej łyżeczki), solą i pieprzem, mieszamy. W razie konieczności dolewamy kolejną porcję bulionu i ponownie doprawiamy. Zupę posypujemy czerwoną słodką papryką i podajemy na gorąco.



0 komentarze :

Prześlij komentarz