Smaczna zupka na ostatnie chłodne dni. Pachnąca, aromatyczna i niezwykle rozgrzewająca. Jedyne co zajmie Wam nieco więcej czasu, to przygotowanie pomidorów. Cała reszta pójdzie już jak z płatka, a Wasze dzieciaki na pewno ją pokochają.
Składniki na 2-3 porcje:
1 łyżka masła
pół dużej cebuli
10 dużych obranych ze skóry, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w drobną kostkę pomidorów
3 duże ząbki czosnku
1 doniczka bazylii
1 szklanka bulionu jarzynowego albo drobiowo-jarzynowego
sól
pieprz
oregano
czosnek granulowany
1-2 czubate łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
tarty żółty ser np. grana padano
Wykonanie:
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy krótko, aż się zeszkli. Dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie krótko podsmażamy. Następnie całość zalewamy połową bulionu, dodajemy umyte liście bazylii i gotujemy około 7-10 minut na małym ogniu. Po tym czasie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy mascarpone i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, oregano oraz papryką, a jeżeli krem jest dla nas za gęsty dolewamy pozostały bulion. Gotujemy jeszcze kilka minut i zupa gotowa. Podajemy gorącą posypaną żółtym serem albo z grzankami czosnkowymi (4 łyżki masła mieszamy z 1-2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, następnie smarujemy nim dowolne pieczywo, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, aż stanie się złocistobrązowe i chrupiące).
0 komentarze :
Prześlij komentarz