Mama w kuchni

Pasztet

Mama w kuchni piątek, 27 marca 2015 | 13:41


Nie wiem jak Wasze dzieciaki, ale moja starsza córka uwielbia pasztet (młodsza jest jeszcze za mała na takie pyszności) i to do tego stopnia, że potrafi go wcinać bez chleba i innych dodatków. Niestety moim zdaniem ciężko jest kupić naprawdę dobry pasztet. Poza tym w gotowych produktach mnóstwo jest wzmacniaczy smaku, barwników i innych sztuczności. W związku z powyższym wszystkim miłośnikom pasztetu polecam upiec go według poniższego przepisu. Jest pyszny, wilgotny, a gdy się piecze cały dom wypełnia niepowtarzalny zapach. Bardzo dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealny dodatek do kanapek. Może i wymaga sporo pracy, ale warto się poświęcić. Moja córka była nim zachwycona. Mam nadzieję, że i Wy będziecie.

Składniki:
przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg wołowiny
1/4 kg surowego boczku lub podgardla
2 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry
1/4 podłużnej bułki pokrojonej w plastry
25 g wątróbki
3 jajka (osobno żółtka i białka)
1 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
smalec do wysmarowania formy
słonina, pokrojona w cienkie plasterki, do wyłożenia formy
bułka tarta

Wykonanie:
Przyprawy gotujemy około 10 minut w małej ilości wody. Potrzebne nam będzie około pół szklanki tego wywaru. Wszystkie rodzaje mięs kroimy na małe kawałki. Na spód dużego garnka układamy boczek, następnie wieprzowinę i wołowinę, a na końcu pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą i zalewamy zimnym wywarem. Całość zagotowujemy, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny, do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy bułkę. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem i sparzamy przez około 3 minuty. Garnek z ugotowanym mięsem i wywarem odstawiamy do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Następnie całą zawartość garnka razem z wątróbką mielimy trzykrotnie w maszynce albo miksujemy na gładką masę. Do tak przygotowanej masy  dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsem. Formę smarujemy smalcem, dno i boki wykładamy cieniutkimi plastrami słoniny i posypujemy bułką tartą. Zmieloną masę wykładamy do formy, porządnie dociskamy aby usunąć z niej powietrze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok 1,5 godziny. 


Przepis za strony www.kwestiasmaku.com

0 komentarze :

Prześlij komentarz