Po konkretach czas na małe co nieco. Babka drożdżowa z żurawiną na pewno znajdzie swoich wielbicieli. Robi się ją bardzo szybko, więc do świąt na pewno zdążycie, a smak Was nie zawiedzie. Tylko koniecznie ją polukrujcie.
Składniki:
30 g świeżych drożdży
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej luksusowej albo tortowej
1/2 szklanki mąki żytniej (można zastąpić pszenną)
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
70 g masła
skórka starta z 1 pomarańczy
½ szklanki suszonej żurawiny
masło + kasza manna do wysypania formy
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozkruszamy i rozprowadzamy z 2 łyżkami podgrzanego mleka, 1 łyżeczką mąki pszennej i 1 łyżeczką cukru. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładką i puszystą masę.
Mąki przesiewamy z solą.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąkami, resztą mleka i utartymi żółtkami. Dodajemy posiekaną skórkę z pomarańczy. Wyrabiamy gładkie ciasto, a następnie dodajemy do niego roztopione, ciepłe masło i posiekaną żurawinę. Całość miksujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Przekładamy do niej ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Po ostudzeniu, wyciągamy babkę z formy i lukrujemy, albo polewamy czekoladą, albo posypujemy cukrem pudrem, albo….. decyzję pozostawiam Wam.
0 komentarze :
Prześlij komentarz