Mama w kuchni
Home » » Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mama w kuchni niedziela, 22 marca 2015 | 13:20



Ostatnio stałam się wielką miłośniczką szpinaku. Zresztą cała moja rodzina go uwielbia. Szpinak jest bardzo fajnym warzywem, bo można go przygotowywać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Ja tym razem polecam Wam zdrowe i lekkie, ale bardzo sycące danie. Dla miłośników szpinaku i nie tylko. I choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, naprawdę nie jest źle, a efekt na pewno Was zadowoli. Intensywny smak, wspaniały zapach...PYCHA!!!!!

Składniki:
400 g piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka (najlepiej kamis)
przyprawa gyros (również kamis, bo te dwie przyprawy tej akurat firmy nie mają w sobie żadnych dziwnych dodatków)
1 łyżka masła
500 g świeżego szpinkaku baby
3 duże ząbki czosnku
100 g sera gorgonzola
3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
pieprz
sól
10 suszonych pomidorów w oliwie

Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, obsypujemy z każdej strony przyprawami (do kurczaka i gyros) i grillujemy około 7-10 minut w opiekaczu albo na patelni grillowej. Można też użyć zwykłej patelni (dobrze rozgrzanej i bez dodatku tłuszczu) i obsmażyć kurczaka z każdej strony, tak długo aż będzie upieczony i soczysty. Tak przygotowane piersi z kurczaka kroimy w paseczki.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Szpinak myjemy, osuszamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż zwiędnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także ser gorgonzola i jogurt. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści a sos stanie się gładki i kremowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka i drobno pokrojone pomidory. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 7-10 minut do połączenia składników. Podajemy natychmiast np. z ugotowanym na sypko ryżem albo z makaronem.


0 komentarze :

Prześlij komentarz