Mama w kuchni
Home » » Babeczki szpinakowe

Babeczki szpinakowe

Mama w kuchni poniedziałek, 13 lipca 2015 | 13:27


Po długiej przerwie znalazłam wreszcie chwilkę, by coś upiec. Czasu wolnego niestety coraz mniej, a ten który pozostaje jakoś tak szybko ucieka. No i do tego dochodzi brak snu...conajmniej od jakiegoś roku. Ale dajemy radę. Te babeczki robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzą, są smaczne no i naprawdę nie czuć, że szpinakowe. Dzieciakom bardzo smakowały, a więc polecam Wam przygotować je dla swoich pociech w nadchodzący weekend.

Składniki:
4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
180 g cukru
20 g cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
300 g mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
szczypta soli

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i kładziemy na sitko aby pozbyć się wody, a następnie wyciskamy (im mniej wody w szpinaku tym lepiej).
Żółtka ubijamy z cukrami na bardzo puszystą masę. Następnie stopniowo dolewamy olej i kolejno, partiami mąkę ryżową zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszamy, najlepiej mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dorzucamy stopniowo szpinak i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy masę szpinakową z białkami, i  całość bardzo delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą szpatułki).
Powstałą masą napełniamy papilotki mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut albo do suchego patyczka.
Gorąco polecam.

0 komentarze :

Prześlij komentarz