Mama w kuchni
Home » » Babeczka w dwie minuty

Babeczka w dwie minuty

Mama w kuchni niedziela, 8 lutego 2015 | 13:38


Są takie dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, a akurat tego cosia w domu brak. W sklepach oczywiście pojawiły się już jakiś czas temu różnego rodzaju babeczki i ciastka z kubeczka, ale wiadomo, że w tego rodzaju produktach znajdzie się zawsze jakiś ulepszacz smaku. Ja zdecydowałam się na wersję domową takiej babeczki. Wyszło smacznie i szybko. Prezentuję Wam wersję białą i ciemną. Obie smaczne, do każdej z nich można dorzucić swoje ulubione dodatki. Zdrowiej i bez wychodzenia do sklepu, bo składniki na nie znajdą się na pewno w każdym domu.

Składniki na 2 kokilki o średnicy ok. 7 cm:
- suche
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru białego albo brązowego
1 łyżka kakao (w wersji białej zastępujemy mlekiem w proszku albo dodatkową łyżką mąki)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- mokre
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju albo oliwy
1/4 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
- dodatki
do ciemnej babeczki np. posiekana drobno dowolna czekolada, około 2 - 3 kostki
do jasnej babeczki np. chrupki orkiszowe

Wykonanie:
W jednym kubku mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do ich połączenia.
Gotowe ciasto przelewamy do kokilek i pieczemy w mikrofalówce około 1,5 – 2 minuty (przy mocy 900 W), przy czym już po minucie pieczenia warto sprawdzić stan babeczek.



0 komentarze :

Publikowanie komentarza