Mama w kuchni
Home » » Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Mama w kuchni środa, 21 stycznia 2015 | 03:06


Z okazji dzisiejszego Dnia Babci i jutrzejszego Dnia Dziadka postanowiłyśmy razem z Amelką upiec coś słodkiego. Takie święta to idealny pretekst na porzucenie wszelkich diet;) wybór padł na muffiny z borówkami. Delikatne i pachnące cynamonem. I tym razem sprawdziła się idealnie łyżka którą zachwalałam przy okazji robienia ciasteczek owsianych. No bo bez niej trudno by było poradzić sobie z nakładaniem ciasta do papilotek zwłaszcza, że Amela bardzo zainteresowana całym wydarzeniem ani myślała siedzieć w leżaczku tylko koniecznie chciała przyglądać się pieczeniu z bliska siedząc u mnie na rękach a właściwie na lewej ręce. I tak Amela w lewej ręce, łyżka w prawej i wszystko pięknie się udało. Przepis bardzo szybki i prosty a efekt naprawdę smaczny.

Składniki:
- suche
380 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

- mokre
130 g masła
230 g cukru brązowego, albo pół na pół brązowego i białego
1 jajko
1 szklanka + 2 łyżki kefiru albo maślanki
2 łyżeczki pasty waniliowej (można pominąć)
około 120 g borówek amerykańskich 

- kruszonka
2 łyżeczki schłodzonego masła
3 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. 
Do jednej miski przesiewamy składniki suche. W drugiej misce ucieramy na gładką masę masło z cukrem i jajkiem. Dodajemy kefir i pastę waniliową i mieszamy.     
Następnie do mokrych składników dodajemy przesiane suche składniki i całość mieszamy łyżką tylko do ich połączenia. Do papilotek nakładamy około 2 łyżeczki ciasta. Następnie nakładamy po 3-4 borówki i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Ciasto powinno zajmować maksymalnie 2/3 papilotki.  Posypujemy kruszonką (robimy ją mieszając wszystkie składniki najlepiej palcami do momentu aż masło połączy się z cukrem i cynamonem tworząc grudki)
Muffinki posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut albo do suchego patyczka.

Przepis pochodzi ze strony http://myrecipemagic.com/ jednak został przeze mnie trochę zmodyfikowany.

0 komentarze :

Prześlij komentarz