Dziś proponuję Wam pieczoną rybę w bardzo aromatycznym i intensywnym sosie, a do tego pieczone ziemniaczki. Zdrowo i w miarę niskokalorycznie. Do przepisu możecie wykorzystać zarówno rybę świeżą, jak i mrożoną. Możecie również śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym, ale dla mnie sosy ze śmietana są po prostu smaczniejsze. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
500 g fileta z dorsza bez skóry (około 3 - 4 sztuki)
2 czerwone pomidory obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
1 średnia papryka albo 2-3 mini papryki, pozbawione pestek, pokrojone w kostkę
1 mały kubek gęstej śmietany do sosów
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny i pieprz cytrynowy
4-5 dużych ziemniaków
suszony rozmaryn
suszony albo świeży koperek
ewentualnie inne przyprawy według uznania
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki, skrapiamy oliwą, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, mieszamy aby pokryły się przyprawami. Następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30-40 minut (ziemniaki mają być z wierzchu lekko brązowe i chrupiące natomiast w środku mięciutkie)
Rybę myjemy, osuszamy, delikatnie obsypujemy z obu stron solą i pieprzami. Tak przygotowaną podsmażymy na maśle z obu stron (po około 3-4 minuty na każdej stronie).
Rybę zdejmujemy z patelni. Pokrojone pomidory i paprykę wrzucamy na patelnię po rybie, podlewamy delikatnie wodą i gotujemy, aż nieco zmiękną.
Do śmietany dodajemy wedle uznania sól, pieprz, koperek i starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie łączymy ją z warzywami i mieszamy. Do powstałego sosu wkładamy podsmażoną wcześniej rybę i całość dusimy pod przykryciem około 15 - 20 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami albo innymi ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz