Mama w kuchni
Home » , » Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Mama w kuchni czwartek, 8 stycznia 2015 | 13:40

Dziś jedno z moich ulubionych ciast. Uda się nawet tym, którzy twierdzą, że nie potrafią piec. Ja piekę je już od lat. Przepis otrzymałam od mojej nauczycielki z liceum. Pierwszy raz jadłam je właśnie u niej, i od razu skradło moje serce. Jeżeli nie macie pod ręką maślanki, możecie śmiało zastąpić ją naturalnym jogurtem albo kwaśną śmietaną. Niewątpliwym atutem tego ciasta jest również to, że  pozostaje świeże nawet dwa dni po upieczeniu, choć rzadko kiedy uda się aby tak długo się uchowało :).
Uwielbiany  przez mojego męża chlebek bananowy. Spróbujcie koniecznie. Wasze rodziny go pokochają.

Składniki:
- Mokre:
2 średnie banany
2 jajka w temperaturze pokojowej
pół szklanki oleju (może być zwykły olej np. kujawski albo np.: olej z pestek winogron czy z orzechów włoskich)
1/4 szklanki + 1 łyżka maślanki
- Suche:
1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier wanilinowy (16 g)
1,5 szklanki cukru
garść orzechów włoskich posiekanych
rodzynki bądź żurawina wedle uznania

Wykonanie:
W jednej misce rozgniatamy banany na puree, dodajemy pozostałe mokre składniki i całość mieszamy do połączenia.
Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, również bakalie i mieszamy tak, aby rodzynki zostały obtoczone w mące, co zapobiegnie ich opadaniu na spód ciasta.
Następnie do mokrych składników dosypujemy stopniowo suche i mieszamy tylko do momentu, aż się połączą.
Gotowe ciasto  (będzie dość gęste) przekładamy do formy i pieczemy (grzanie góra dół) w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę albo do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.


1 komentarze :