Mama w kuchni
Home » » Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Mama w kuchni środa, 31 grudnia 2014 | 01:34


Dziś tarta w wersji naprawdę sycącej, obiadowej. Bardzo dobra i bardzo szybka. Dla miłośników szpinaku i nie tylko. 
Polecam zwłaszcza gdy macie niewiele czasu. To zdecydowanie fajny i smaczny pomysł na obiad. 

Składniki:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (275 g)
200 g piersi z kurczaka
250 g świeżego szpinaku baby
4 ząbki czosnku      
około 20 g sera gorgonzola      
8 - 10 suszonych pomidorów
pieprz czarny mielony                
sól
mieszanka przypraw:
- czosnek granulowany około 1/3 łyżeczki        
- pieprz czosnkowy około 1/3 łyżeczki        
- pieprz cytrynowy około 1/3 łyżeczki        
- papryka słodka mielona około 1/2 łyżeczki               
4 łyżki gęstej śmietany
2 duże jajka     
70 g  sera feta albo typu feta
opcjonalnie dowolny tarty żółty ser (polecam np. grana padano)

Wykonanie:
Ciasto francuskie wykładamy na formę i podpiekamy najpierw bez farszu dokładnie tak jak w tym przepisie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, Szpinak podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do momentu aż zwiędnie a woda, która pojawi się na patelni odparuje. Dodajemy gorgonzole i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 
W tym czasie przygotowujemy piersi z kurczaka, które myjemy, oczyszczamy i kroimy w poprzek na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieszanką pozostałych przypraw. Grillujemy kilka minut do momentu aż pierś się upiecze (u mnie w zamykanym opiekaczu zajęło to ok. 5 minut). Piersi można również usmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy albo upiec w piekarniku. Gotowe piersi kroimy w paseczki.
Szpinak z pomidorami rozkładamy równomiernie na podpieczonym cieście francuskim, na to rozsypujemy pokrojone w paski piersi z kurczaka i całość zalewamy mieszanką z jajek i śmietany. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę fetę i ewentualnie posypujemy tartym żółtym serem. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni do momentu aż wierzch się zetnie i lekko przyrumieni (u mnie około 30 min).

0 komentarze :

Publikowanie komentarza