Mama w kuchni
Home » » Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Mama w kuchni poniedziałek, 22 grudnia 2014 | 13:34


Pierogi ruskie, to moje ulubione pierogi i jak dla mnie inne mogłyby nie istnieć. Oczywiście od czasu do czasu skuszę się na jakieś inne, ale ruskie zawsze pozostaną na pierwszym miejscu. Moim zdaniem sekretem dobrych pierogów, bez względu na rodzaj nadzienia, jest miękkie i delikatne ciasto. Najlepsze wychodzi wtedy, gdy mąkę zaparzymy bardzo gorącą wodą. Otrzymane ciasto jest wówczas lekkie i puchate.
Dziś przepis na pyszne ruskie, jednakże jeżeli wolicie inne nadzienia śmiało wykorzystajcie ciasto z poniższego przepisu. Propozycja na Wigilię i na każdy inny dzień.

Składniki:
(na około 20-25 pierogów)
Farsz:
1 mała cebula
smalec ze skwarkami
200 g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków bez skóry
200 g sera białego półtłustego
sól 
pieprz

Ciasto:
1 łyżka masła
150 ml  bardzo gorącej wody
około 300 g mąki

dodatkowo oliwa z oliwek 

Wykonanie:

Farsz:
Cebulę obieramy i kroimy na jak najdrobniejszą kosteczkę. Na patelni roztapiamy 1,5 łyżki smalcu ze skwarkami i podsmażamy na nim cebulkę, aż się zeszkli i będzie miękka.
Ser i ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę do momentu, aż utworzą jednolitą masę. Dodajemy do niej cebulkę razem z wytopionymi skwarkami. Doprawiamy solą i pieprzem (ja dodaję około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, ale najlepiej spróbować farszu i nie zapominać, że wodę w której gotujemy pierogi również solimy). Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto:
Do miski wsypujemy około 250 g mąki. W gorącej wodzie roztapiamy masło i tą mieszanką zalewamy mąkę. Całość mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy ciasto. W razie konieczności stopniowo dosypujemy dodatkową mąkę. Ciasto ma wyjść elastyczne i miękkie, dlatego mąkę dosypujemy bardzo ostrożnie żeby nie było jej za dużo, bo ciasto zrobi się twarde. 

Gotowe ciasto dość cienko rozwałkowujemy, wycinamy koła, w środek nakładamy kulkę farszu i dokładnie zlepiamy pierogi. Z podanych składników wyjdzie nam około 25 średniej wielkości pierogów. Gotowe pierogi układamy na blacie bądź desce posypanej mąką. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy odrobinę oliwy. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy pierogi (około 10-15 sztuk w zależności od wielkości garnka), zmniejszamy ogień i gotujemy pierogi do momentu aż wypłyną plus około 3-4 minut od wypłynięcia. Po tym czasie powinny być gotowe, jednak najlepiej wyciągnąć jednego i sprawdzić czy ciasto się ugotowało. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy masełkiem, skwarkami, cebulką i śmietaną czy innym ulubionym dodatkiem i od razu podajemy. Można je również zamrozić, zarówno surowe jak i już wstępnie obgotowane.
Wypróbujcie koniecznie, naprawdę warto.

0 komentarze :

Publikowanie komentarza