Tym razem smaczna alternatywa dla tradycyjnego wigilijnego barszczu. Gęsty, pyszny, rozgrzewający, a przy okazji zdrowy krem z buraków i jabłek, z dodatkiem ziół i koziego sera. Idealny zarówno na święta jak i na co dzień.
Robiłam go po raz pierwszy i na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę, bo jest naprawdę pyszny.
Polecam.
Składniki (na 2,3 porcje):
2 duże buraki czerwone
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
4 ząbki czosnku (lub mniej wedle uznania)
1 średnie jabłko
sól
pieprz
tymianek
tymianek
300 ml gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka serka mascarpone
40 g koziego sera
natka pietruszki
koperek
Wykonanie:
Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 60 minut w temp. 190 stopni. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
W średnim garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i podsmażamy cebulę razem z czosnkiem do chwili aż cebulka zeszkli się i zmięknie. Następnie dodajemy obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko oraz pokrojone w kostkę buraki. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i razem krótko podsmażamy. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut. Dodajemy mascarpone i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Całość dokładnie blendujemy na krem. W razie konieczności ponownie doprawiamy, a jeżeli krem jest dla nas za gęsty dolewamy dodatkowy bulion. Gorący krem posypujemy rozkruszonym kozim serem, posiekanymi natką pietruszki i koperkiem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz