Tym razem tarta w wersji słodkiej. Lekka, kremowa, z delikatnie wyczuwalną nutą orzeźwiającej mięty. Smak dość nietypowy. To może nie jedna z tych, po spróbowaniu której wpadamy w zachwyt, ale smaczna i warta wypróbowania, choćby z powodu kruchego ciasta wykorzystanego w tym przepisie. Jest maślane, delikatne i spokojnie może być wykorzystane do każdej innej słodkiej tarty.
Składniki:
Ciasto kruche:
125 g schłodzonego masła
90 g cukru
250 g mąki
szczypta soli
1 jajko
Wypełnienie tarty:
1 papaja (może być również mango)
2 jajka
cukier wanilinowy 16 g
pół szklanki cukru
250 g serka ricotta
2 łyżki gęstej śmietany
garść świeżej mięty
Wykonanie:
Kruchy spód:
Masło siekamy z cukrem, mąką i solą. Następnie dodajemy 1 jajko i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Układamy w formie do tarty (średnica 23-26cm, nakłuwamy dość gęsto widelcem i pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni aż ciasto nabierze złocistego koloru. Wyciągamy z piekarnika i dokładnie studzimy.
Wypełnienie tarty:
Papaję obieramy, usuwamy pestki (można je zjeść), miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy 2 jajka, cukier, cukier wanilinowy, ricottę i śmietanę. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy posiekaną miętę, mieszamy i wylewamy na upieczony, ostudzony kruchy spód.
Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż do momentu aż masa się zetnie (około 25 minut).
Przepis na ciasto kruche pochodzi ze strony mniam-mniam.bloog.pl
0 komentarze :
Prześlij komentarz