Lubię warzywa właściwie w każdej postaci, choć nie zawsze tak było. Chyba każdy z nas miał taki etap w dzieciństwie kiedy warzywa były bleee;) Na szczęście etap ten minął bezpowrotnie dzięki czemu mogę cieszyć się ich smakiem. Bardzo często wykorzystuję je jako dodatek do różnych potraw. Tym razem warzywa przybrały formę zapiekanki będącej doskonałym dodatkiem do ryżu. Bardzo sycące i pożywne danie. W wersji dla mięsożerców dodajemy kurczaka, którego w wersji wegetariańskiej możemy spokojnie pominąć. Myślę, że jego brak nie wpłynie na smak dania. Sami oceńcie.
Składniki:
1 duża marchewka
pół korzenia pietruszki
1 mała ckinia
pół dużej czerwonej papryki
mały brokół
250 ml śmietanki 30%
tarty żółty ser
300 g piersi z kurczaka
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz czarny
pieprz ziolowy
curry
czosnek granulowany
papryka słodka
oregano
natka pietruszki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy. Marchew, pietruszkę i cukinię obieramy, z papryki usuwamy nasiona, brokuł dzielimy na małe różyczki.
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy.
Marchewkę, pietruszkę, cukinię i paprykę oraz kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy różyczki brokuła, obsypujemy przyprawami, mieszamy dokładnie aby pokryły całe warzywa i mięso i odstawiamy na około pół godzin.
Po tym czasie przekładamy do żaroodpornego naczynia i całość zalewamy śmietanką. Zapiekamy pod przykryciem w tem. 200 stopni przez około 1 godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 10 minut aż ser się rozpuści. Posypujemy natką pietruszki i podajemy np. z ryżem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz