Mama w kuchni
Home » » Tarta z łososiem, mozarellą i pomidorami

Tarta z łososiem, mozarellą i pomidorami

Mama w kuchni poniedziałek, 10 listopada 2014 | 12:48


Coś na szybko, coś na ciepło. Tarta z łososiem, mozarellą i pomidorami na francuskim cieście. Jak dla mnie połączenie idealne. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i na przekąskę. Smaczna i sycąca. Jeżeli nie lubicie łososia możecie go pominąć, świeże pomidory możecie zastąpić suszonymi, jak kto lubi. Zachęcam Was do spróbowania i koniecznie do wymyślenia własnej ulubionej wersji.


Składniki:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (275 g)
100 g łososia wędzonego w plastrach
1 duża kulka mozarelli
2 średnie czerwone pomidory
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
4 jajka
200 ml śmietanki kremówki (30%)
kilka liści bazylii 

Wykonanie:
Ciasto francuskie pieczemy tak jak w przypadku tarty ze szpinakiem. Studzimy.
Skórkę pomidorów nacinamy w kształcie litery X, zalewamy wrzątkiem na około 1 minutę, a następnie zimną wodą na około 30 sekund, ściągamy skórę i wyciągamy gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora kroimy w małą kostkę.
Na upieczone ciasto francuskie rozkładamy plastry łososia i cienko pokrojone plastry mozarelli. Następnie równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę pomidory. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą oraz pieprzami.
Jajka roztrzepujemy w miseczce razem ze śmietanką i również doprawiamy. Mieszanką zalewamy nasze składniki, posypujemy liśćmi bazylii i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut, do momentu aż wierzch tarty będzie porządnie ścięty. Najlepsza na ciepło.




0 komentarze :

Prześlij komentarz