Przepyszna zapiekanka ziemniaczana. Delikatna a jednocześnie sycąca. Idealna zarówno jako danie główne jak i dodatek do niego. Polecam zwłaszcza, że najtrudniejsza część jej przygotowania to obranie i pokrojenie ziemniaków :)
Składniki:
masło do wysmarowania formy
2 ząbki czosnku albo masełko czosnkowe z natką pietruszki
4 duże ziemniaki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
około 250 ml śmietanki kremówki (30%)
50 g startego twardego sera (użyłam sera Kolumb)
pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i startym na tarce czosnkiem albo zrobionym samodzielnie masełkiem czosnkowym z natką pietruszki. Ziemniaki obieramy, myjemy oraz kroimy na bardzo cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm (najlepiej obierakiem do warzyw).
Następnie plasterki ziemniaków układamy w naczyniu tak, aby nachodziły na siebie końcami. Powstałą warstwę obsypujemy delikatnie solą oraz pieprzem i przechodzimy do układania kolejnej warstwy i tak do momentu ułożenia wszystkich ziemniaków. Ostatnią warstwę obsypujemy dodatkowo gałką muszkatołową. Całość zalewamy śmietanką i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. i 20 min (bądź dłużej, to zależy od rodzaju ziemniaków, w każdym razie do momentu aż będą miękkie). Na ostatnie dziesięć minut pieczenia przykrycie ściągamy a ziemniaki obsypujemy serem i natką pietruszki. Wkładamy z powrotem do piekarnika do momentu aż ser się rozpuści.
O tak, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń