Mama w kuchni
Home » » Gnocchi w sosie serowo-pomidorowym z kurczakiem

Gnocchi w sosie serowo-pomidorowym z kurczakiem

Mama w kuchni sobota, 1 listopada 2014 | 14:30


Na jednym z blogów kulinarnych o wdzięcznej nazwie Pani Smaczna znalazłam przepis na takie oto danie. Robiłam je już nie jeden raz. Pycha!!! W sezonie na szparagi bardzo polecam. Tym razem jednak z uwagi na brak szparagów oraz fakt, iż moje dzieciaki nie przepadają za pieczarkami postanowiłam zrobić jego uboższą wersję. Mimo to danie wyszło naprawdę bardzo smaczne, a jednocześnie znacznie szybsze do przygotowania. Jeżeli zatem macie niewiele czasu i ochotę na coś dobrego spróbujcie koniecznie.

Składniki na 4-6 porcji:
2 x 500 g świeżych gnocchi
350 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
łyżka masła
4 ząbki czosnku
łyżeczka mąki kukurydzianej
200 ml śmietanki kremówki
350 ml mleka (2%)
150 - 200 g sera cheddar
2-3  łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
pęczek natki pietruszki
2 łyżki startego Grana Padano albo innego twardego sera

Wykonanie:
Gnocchi gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy na bok. Kurczaka gotujemy w wodzie z przyprawą warzywną do momentu, aż będzie miękki. Wyjmujemy z wody i gdy przestygnie rwiemy na mniejsze kawałki.

W dużym garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy śmietanę i mleko. Ciągle mieszając dodajemy cheddar. Gdy ser już się rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy. Dodajemy kawałki ugotowanego kurczaka i znów mieszamy.

Po kilku minutach wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy gnocchi. Całość mieszamy i  przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy Grana Padano. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut i gotowe.

0 komentarze :

Prześlij komentarz