Mama w kuchni
Home » » Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mama w kuchni poniedziałek, 27 października 2014 | 14:49


Tym razem naleśniki w zupełnie nowej odsłonie. Bo choć w moim domu naleśniki to przede wszystkim danie słodkie, to jednak od czasu do czasu warto zmienić tradycję. Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie wizyta w Family Cafe w Poznaniu – uroczej, kawiarni przy ulicy Grunwaldzkiej. Właśnie tam razem z moją kumpelą Madzią jadłyśmy przepyszne naleśniki z kurczakiem, szpinakiem baby i suszonymi pomidorami. Zatem jeśli macie ochotę na coś dobrego, koniecznie spróbujcie, a niezależnie od tego odwiedźcie Family Cafe, bo warto. Zwłaszcza jeśli macie dzieci.

Składniki na farsz:
około 500 g piersi z kurczaka
1,5 łyżeczki kurkumy
1, 5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
80 g szpinaku baby
10-12 suszonych pomidorów
łyżka serka mascarpone
około 10-12 naleśników, mogą być z tego przepisu z tym, że cukier wanilinowy pomińcie, a ciasto posólcie.



Smażymy naleśniki.
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Tniemy je w poprzek aby powstały nam dość cienkie plastry o grubości około pół cm. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, obsypujemy kurkumą i pieprzem cytrynowym, zalewamy oliwą z pomidorów i całość mieszamy, aby mięso zostało dokładnie obtoczone w mieszance. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i na suchą wrzucamy mięso. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz serek mascarpone i całość podsmażamy do momentu aż serek się rozpuści. Na końcu dodajemy liście umytego i osuszonego szpinaku i smażymy krótko pod przykryciem, tylko do momentu aż szpinak lekko zwiędnie.

Wykonanie:
Każdego naleśnika smarujemy delikatnie sosem z mięsa i wykładamy na niego po łyżce farszu. Składamy w trójkąt i kładziemy na rozgrzaną patelnię na której smażyliśmy mięso. Obsmażamy po około pół minuty z każdej strony.

Polecam podawać z ulubioną sałatką.

0 komentarze :

Prześlij komentarz