Dziś na blogu ciasteczka francuskie z figą, szpinakiem i kozim serem. Słodko – słone, chrupiące i pyszne. Idealne po obiadku. Polecam jako szybką przekąskę.
Składniki na około 8 porcji:
1 opakowanie ciasta francuskiego
garść szpinaku baby
kilka plastrów koziego sera
2 świeże figi
Wykonanie:
Z ciastem francuskim postępujemy tak jak przy ciastkach z jabłkami. Gotowe dzielimy tak samo na kwadraty, tylko troszkę mniejsze. Na jedną cześć nakładamy kolejno 2-3 liście szpinaku, kawałek koziego sera i 2 półksiężyce figi. Wygląda to mniej więcej tak:
Następnie składamy ciasto na pół, sklejamy i dociskamy widelcem. Nakłuwamy od góry kilka razy.
Pieczemy w temperaturze około 220 stopni do momentu, aż zbrązowieją. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika żeby troszkę ostygły i jemy. Szybko, krótko i przyjemnie!!!
Wreszcie przepis który mnie nie przerasta, choć przerosnąć może kubki smakowe mojego męża :)
OdpowiedzUsuń