Mama w kuchni
Home » » Ciasteczka z figą, kozim serem i szpinakiem

Ciasteczka z figą, kozim serem i szpinakiem

Mama w kuchni czwartek, 2 października 2014 | 14:37


Dziś na blogu ciasteczka francuskie z figą, szpinakiem i kozim serem. Słodko – słone, chrupiące i pyszne. Idealne po obiadku. Polecam jako szybką przekąskę. 

Składniki na około 8 porcji:
1 opakowanie ciasta francuskiego
garść szpinaku baby
kilka plastrów koziego sera
2 świeże figi 

Wykonanie:
Z ciastem francuskim postępujemy tak jak przy ciastkach z jabłkami. Gotowe dzielimy tak samo na kwadraty, tylko troszkę mniejsze. Na jedną cześć nakładamy kolejno 2-3 liście szpinaku, kawałek koziego sera i 2 półksiężyce figi. Wygląda to mniej więcej tak:


Następnie składamy ciasto na pół, sklejamy i dociskamy widelcem. Nakłuwamy od góry kilka razy.

Pieczemy w temperaturze około 220 stopni do momentu, aż  zbrązowieją. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika żeby troszkę ostygły i jemy. Szybko, krótko i przyjemnie!!!


1 komentarze :

  1. Wreszcie przepis który mnie nie przerasta, choć przerosnąć może kubki smakowe mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń