Mama w kuchni
Home » » Kurczak w warzywach

Kurczak w warzywach

Mama w kuchni sobota, 11 października 2014 | 14:03


Kolejny weekend. Znowu mogę poszaleć w kuchni i zrobić obiad, który do szybkich nie należy. Tym razem kurczak, którego już od dawna chciałam przygotować, a którego uwielbia moja starsza córka. Mamo kurczak rewelacja – to jej słowa, a dla mnie najlepsza nagroda za spędzenie połowy dnia w kuchni.

Przy tej okazji spełniam życzenie Marcina – partnera mojej koleżanki, który miał już dosyć zup i nudził ją o to, bym wreszcie zrobiła coś z kurczakiem :). Pozdrawiam Was serdecznie.

Składniki:
1 duża marchew
1 kurczak o wadze około 2 kg
gałązka świeżego rozmarynu
gałązka świeżego tymianku
połowa pomarańczy
pieprz, sól
po 1 łyżeczce suszonego estragonu, suszonego majeranku, słodkiej czerwonej papryki
po 1/2 łyżeczce pieprzu cytrynowego, pieprzu czosnkowego, pieprzu ziołowego
30 g masła
1 mały brokuł
kilka ziemniaków 
pół czerwonej papryki
1 mała cukinia
oliwa
suszone oregano


Wykonanie:
W pierwszej kolejności szykujemy naczynie żaroodporne na tyle duże, aby zmieścił nam się i kurczak i warzywa. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Układamy je w kilku miejscach na dnie naczynia. Będą one stanowiły podstawkę dla naszego kurczaka.

Kurczaka wyciągamy z lodówki na około pół godziny przed rozpoczęciem jego przygotowania i myjemy. Po upływie wskazanego czasu nadziewamy kurczaka tymiankiem, rozmarynem i podzieloną na cztery części połówką pomarańczy (razem ze skórką, którą wcześniej w kilku miejscach nacinamy).

Kurczaka solimy i pieprzymy, po czym nacieramy dokładnie mieszanką estragonu, majeranku, papryki i pieprzy. Masło roztapiamy i smarujemy nim kurczaka. Następnie kładziemy go na jednym boku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy w tej pozycji około 25 minut. Po tym czasie przewracamy na drugi bok i pieczemy kolejne 25 minut.

Wyciągamy naczynie z kurczakiem, zlewamy cały wytopiony tłuszcz i wkładamy kurczaka ponownie na marchewki, piersiami do góry. Dookoła kurczaka układamy warzywa (wcześniej należy je obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i obsypać oregano) i pieczemy w tej pozycji 55 minut. Następnie obracamy kurczaka piersiami do dołu i pieczemy około 20 minut. Na samym końcu ponownie obracamy go piersiami ku górze i pieczemy ostatnie 10 minut. Po tym czasie i kurczak i warzywa powinny być gotowe. 

Wyciągamy kurczaka z piekarnika, dzielimy i wcinamy. Polecam oprócz warzyw podać do kurczaka sałatkę np. ze szpinakiem.
Smacznego.

Inspiracja: kwestiasmaku.com

0 komentarze :

Prześlij komentarz