Dyniowy maraton trwa. Tym razem polecam Wam smaczną zupę z dyni i pomidorów. Bardzo aromatyczna, bardzo pachnąca i bardzo rozgrzewająca. Idealna zarówno bez dodatków, jak i np. z makaronem. Sami oceńcie, która wersja zasmakuje Wam bardziej.
Składniki:
650g dyni (zważonej przed obraniem i wypestkowaniem)
3 pomidory
pół cebuli
3 ząbki czosnku
750 ml bulionu jarzynowego
około 1 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
pół łyżki serka mascarpone
twardy ser starty na małych oczkach
Wykonanie:
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kilka kawałków, pomidory kroimy poziomo na pół. Następnie nieobrane: dynię, pomidory, cebulę i czosnek układamy na blasze rozcięciem do góry i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 1 godz. i 10 min. Kiedy warzywa już się upieką obieramy je ze skóry.
Z pomidorów wyciągamy gniazda nasienne, które przeciskamy przez sito, aby uzyskać sok. Miąższ zostawiamy. Dynię, cebulę i czosnek kroimy, wkładamy do garnka razem z miąższem i sokiem z pomidorów, zalewamy bulionem, blendujemy i gotujemy kilka minut. Dodajemy przyprawy (papryka, czosnek, oregano, pieprz, sól bądź inne według upodobań), mascarpone i starty ser. Dokładnie mieszamy, aż serki się rozpuszczą. W razie konieczności ponownie doprawiamy i zupa gotowa.
Inspiracja: kwestiasmaku.com
0 komentarze :
Prześlij komentarz