Mama w kuchni
Home » » Kwadraty dyniowe

Kwadraty dyniowe

Mama w kuchni niedziela, 5 października 2014 | 13:25


W minione wakacje odkryłam program kulinarny Wypieki z Anną Olson. Niesamowita babka, która piekąc niesamowite smakołyki nadal pozostaje szczupła (niektórzy to mają szczęście ;))

Ciasta, ciasteczka, tarty, babeczki, suflety. Mogłabym wyliczać w nieskończoność. Przepisy jej autorstwa pewnie nie raz pojawią się na blogu. Dziś pierwszy z nich - bardzo na czasie z uwagi na królującą aktualnie dynię - kwadraty dyniowe. Proste i szybkie do wykonania ciasto na rewelacyjnym kruchym spodzie. Bardzo słodkie z wyraźnie wyczuwalną nutą cynamonu. Jak dla mnie ciut za słodkie choć mój mąż stwierdził, że do kubka gorzkiej czarnej herbaty idealne. Ja robiłam ściśle wg przepisu, który znajdziecie poniżej. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę, ale wówczas na pewno zmniejszę ilość cukru w nadzieniu. Niemniej jednak ciasto jest pyszne i godne polecenia.

Składniki:
- na kruchy spód
100 g mąki
150 g jasnego brązowego cukru
70 g zimnego niesolonego masła

- na nadzienie
około 150 g serka mascarpone albo innego kremowego serka
170 g cukru białego (ja następnym razem dam mniej, myślę że jakieś 80 - 90 g spokojnie wystarczy)
240 ml puree z dyni (robimy je tak jak w przypadku placuszków dyniowo-serowych)
2 łyżki białej mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1 całe jajko
1 żółtko

-  na dekorację
60 g serka mascarpone bądź innego kremowego serka
1,5 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 żółtko

Wykonanie:
- spód
Wszystkie składniki na spód mieszamy przez chwilę w blenderze, pulsacyjnie, żeby powstało nam coś na kształt bardzo drobnej kruszonki. Ciasto na spód możemy również wyrobić ręcznie. Powstałą kruszonkę rozsypujemy na kwadratowej formie o boku 20 cm i ugniatamy ją na całej powierzchni tak, żeby pokryła cały spód formy. Pieczemy około 18 minut w temperaturze 180 stopni.

- nadzienie
Do serka dodajemy stopniowo cukier i dokładnie, ale nie za długo mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy szpatułką. Uzyskujemy w ten sposób ciasto dość gęste, ale lejące. Wylewamy je na ostudzony spód i wyrównujemy na całej powierzchni. Pamiętajcie, żeby spód był dobrze ostudzony, bo w przeciwnym razie, gdy wlejecie na niego nadzienie, zrobi się gumowy.

- dekoracja
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i łyżką nakładamy kleksy dekoracji na nadzienie. Dzięki temu ciasto wyjdzie łaciate. Można też porozmazywać je po nadzieniu widelcem bądź wykałaczką, o ile do masy dekoracyjnej użyjecie innego (rzadszego) serka niż mascarpone, który jest nieco za ciężki i za gęsty żeby go rozmazywać.

Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

0 komentarze :

Prześlij komentarz