Mama w kuchni
Home » » Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

Mama w kuchni piątek, 10 października 2014 | 14:42


Nie dajcie się zwieść. Ten chlebek przypomina tradycyjny chleb jedynie z nazwy. W rzeczywistości to pyszne, mięsiste i słodkie ciasto, które z pewnością będzie Wam smakować. 

Ciasto jest bardzo proste, a przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania. Mieszamy mokre składniki, mieszamy suche, następnie je łączymy, pieczemy i gotowe. Około 1,5 godzinki i na stole pojawi się pachnące i aromatyczne ciasto uwielbiane przez dzieci i idealne na popołudniowy podwieczorek. 

Składniki:
na keksówkę o wymiarach około 30 cm x 12 cm 
210 g puree z dyni
2 jajka
250 g cukru białego (można pomieszać pół na pół z brązowym)
1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
125 ml oleju (ja użyłam pół na pół oleju kokosowego i z pestek winogron)
80 ml zimnej wody
1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
240 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
po 1/3 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i mielonych goździków
szczypta soli
50 g białej czekolady posiekanej w kostkę
garść posiekanej suszonej żurawiny
opcjonalnie rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy

Wykonanie:
Wszystkie mokre składniki, to jest: puree, jajka, cukry, olej, wodę i pastę waniliową mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy wszystkie pozostałe (suche) składniki razem z czekoladą, żurawiną i ewentualnie innymi dodatkami. Następnie suche składniki wsypujemy do składników mokrych i mieszamy tylko do ich połączenia tak, żaby w powstałej masie nie było śladów mąki. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka).

0 komentarze :

Prześlij komentarz