Mama w kuchni
Home » » Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Mama w kuchni wtorek, 14 października 2014 | 13:24


Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, to jedno z ulubionych dań mojej starszej córki, w związku z czym dość często gości na naszym stole. Proste, szybkie i smaczne danie, idealne gdy nie mam zbyt dużo czasu. Oczywiście sos pomidorowy możecie zrobić ze świeżych pomidorów (należy je wówczas naciąć od dołu w kształcie krzyżyka, zalać wrzątkiem na około pół minuty, następnie zalać zimną wodą, obrać ze skóry, usunąć szypułkę i gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić, wrzucić na patelnię w tym samym momencie gdy dodajemy pomidory z kartonika i podsmażyć aż zmiękną). Ja jednak z uwagi na chęć zaoszczędzenia czasu używam przeważnie pomidorów z kartonika.

Składniki na około 2-3 porcje:

około 300 g pełnoziarnistego makaronu  spaghetti
1 łyżka masła
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
2 kartoniki pomidorów krojonych (razem 800 g)
suszone oregano
pieprz
sól
pieprz czosnkowy
1 - 2 łyżki serka mascarpone
starty twardy ser
garść posiekanej świeżej bazylii

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i dalej smażymy. Przyprawiamy według uznania oregano, solą, pieprzami. Dodajemy mascarpone. W razie konieczności ponownie doprawiamy. Gotujemy całość około 10-15 minut aż do całkowitego rozprowadzenia serka. Dodajemy połowę sera i całą posiekaną bazylię. Łączymy z makaronem i mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego sera.

0 komentarze :

Prześlij komentarz