Mama w kuchni
Home » » Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Mama w kuchni poniedziałek, 20 października 2014 | 13:32


Na nadchodzące chłodne wieczory i mroźne zimowe dni polecam pyszną i pachnącą papryką zupę gulaszową. Gęsta, sycąca i bardzo rozgrzewająca. Zachęcam do spróbowania.

Składniki
500 g  mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki)
1 łyżka masła
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
mąka do oprószenia mięsa
750 ml bulionu jarzynowego
500 ml przecieru pomidorowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka oregano, 1/2  łyżeczki cząbru, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, bądź inne wg uznania
5 ziemniaków
1 duży korzeń pietruszki
1 duża marchewka
połowa dużej czerwonej papryki
świeża natka pietruszki

Wykonanie:
W dużym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż cebula się  zeszkli. Dorzucamy oprószone mąką i pokrojone w średnią kostkę mięso. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy i koncentrat oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy około godziny. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy aż zmiękną. Dodajemy świeżą natkę, mieszamy i podajemy.

0 komentarze :

Prześlij komentarz