Mama w kuchni
Home » » Polędwiczki z kurczaka z sosem pomidorowym i mozarellą na sałatce z roszponki

Polędwiczki z kurczaka z sosem pomidorowym i mozarellą na sałatce z roszponki

Mama w kuchni czwartek, 23 października 2014 | 14:08


Po kilku dniach przerwy powracam z nowym przepisem. Ostatnio większość mojego wolnego czasu pochłaniają sprawy zawodowe w związku z tym wpisy będą pojawiać się pewnie rzadziej, za co z góry przepraszam. Mam jednak nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy i znów będę mogła wyżywać się w kuchni. Dziś mam dla Was propozycję na naprawdę bardzo szybki i bardzo smaczny, a przy okazji również zdrowy obiad. Przekonajcie się sami.

Składniki:
400 g polędwiczek z kurczaka
4 łyżki masła
bułka tarta
twardy ser starty na małych oczkach (do panierki i do sałatki)
suszone oregano
sól 
pieprz
suszona słodka papryka
3/4 szklanki obranych ze skóry, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w drobną kostkę pomidorów
pół cebuli
3 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany (najlepiej do sosów)
1 duża kulka mozarelli
80 g roszponki
kilkanaście małych pomidorków (ja użyłam truskawkowych)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu balsamicznego

Wykonanie:
Sos pomidorowy:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy razem, aż cebulka się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pomidory i mieszamy. Dodajemy oregano i śmietanę. Ponownie mieszamy i w razie konieczności kolejny raz doprawiamy. Gotujemy kilka minut, aż sos nieco się zredukuje.

Mięso:
Polędwiczki myjemy i osuszamy, masło roztapiamy, bułkę tartą mieszamy z częścią tartego sera. Polędwiczki solimy, pieprzymy, obsypujemy oregano i suszoną papryką, moczymy je w roztopionym maśle, dokładnie obtaczamy w bułce i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię. Każdą ze stron polędwiczek obsmażamy wstępnie przez około minutę, po czym układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni na około 10 minut. Następnie polędwiczki obracamy na drugą stronę i wkładamy do piekarnika na kolejnych pięć minut. Po tym czasie na każdą z nich nakładamy mniej więcej po łyżce sosu i po plastrze mozarelli i zapiekamy kolejnych pięć minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki.

Sałatka:
Miód, ocet i musztardę mieszamy do połączenia składników.
Roszponkę myjemy i odsączamy. Dodajemy połowę mozarelli pokrojonej w kostkę, pokrojone w ćwiartki pomidorki i starty żółty ser. Następnie całość polewamy miodowym sosem, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Sałatkę wykładamy na talerze, a na nią wykładamy polędwiczki i obiad gotowy.




0 komentarze :

Prześlij komentarz