Mama w kuchni
Home » » Zupa gruszka i pietruszka

Zupa gruszka i pietruszka

Mama w kuchni sobota, 4 października 2014 | 14:32


Tym razem zupa krem, którą odkryłam niedawno, a która stała się jedną z moich ulubionych. Pomysł na nią zrodził się podczas urodzin kolegi mojej córki. Dzieciaki się bawiły, a mamy plotkowały. Wtedy jedna z nich powiedziała mi, że ostatnio w jakiejś lokalnej knajpce jadła krem z gruszki i pietruszki, i że był bardzo dobry. Po powrocie do domu postanowiłam poszperać w Internecie. Okazało się, że przepisów na nią jest sporo, ale jakoś żaden tak do końca mnie nie przekonał. Inspiracją był właśnie ten, który jednak nieco zmodyfikowałam stosownie do moich kulinarnych upodobań. Rezultat okazał się strzałem w dziesiątkę, Rewelacyjna zupka z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pietruszki, z jedynie delikatnym posmakiem gruszki. Nie bójcie się, nie uprzedzajcie, tylko koniecznie spróbujcie i koniecznie z serem :)

Składniki (na 2-3 porcje):
1 łyżka masła
3 średnie korzenie pietruszki
¾ dużej dojrzałej gruszki lub 1 mała (ja użyłam klapsy)
sól, pieprz czarny – według uznania
około pół litra bulionu jarzynowego
pół szklanki mleka
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół pęczka świeżej natki pietruszki
około 40 - 50 g startego na małych oczkach twardego sera np. Grana Padano albo Kolumb

Wykonanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy obrane i pokrojone w niedużą kostkę korzenie pietruszki i gruszkę. Podsmażamy kilka minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Dolewamy mleko i znów gotujemy. Dodajemy imbir i gałkę, mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i miksujemy na krem. W razie konieczności ponownie doprawiamy. Możecie również, jeżeli zupa wyszła dla Was za gęsta, rozcieńczyć ją dodatkową porcją bulionu. Koniecznie posypujemy startym serem i od razu jemy. Pychota!!!

0 komentarze :

Prześlij komentarz