Aby przemycić dzieciakom nieco witamin polecam pyszną i rozgrzewającą zupę krem z pieczonych warzyw. Idealną na chłodne wieczory i nie tylko.
Składniki (na 4-5 porcji):
pół kg ziemniaków
300 g surowej dyni /bez pestek/
1 średni korzeń pietruszki
pół cukinii
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cząbru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
około 1, 5 litra bulionu jarzynowego
sól, czarny pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
pieprz czosnkowy
czosnek granulowany
garść świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki, dynię, i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię razem ze skórką również kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w piórka, obrany czosnek w plasterki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i posypujemy cząbrem, tymiankiem i suszoną natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Następnie przesypujemy do garnka i zalewamy gorącym bulionem, gotujemy około 10 – 15 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem, dodajemy świeżą natkę pietruszki, mieszamy i całość miksujemy na krem. W razie konieczności można rozcieńczyć ją dodatkową porcją bulionu
Podajemy z pieczoną grzanką z serem żółtym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz