Mama w kuchni
Home » » Ciasto śmietankowe

Ciasto śmietankowe

Mama w kuchni poniedziałek, 17 listopada 2014 | 13:20


Smaczne ciasto śmietankowe. Bardzo szybko się je robi, nieco dłużej piecze, ale rezultat się opłaci. Niby proste ciasto, zwykła babka, a jednak ma coś w sobie. Można jeść samo albo z dodatkiem powideł czy bitej śmietany. Wybór pozostawiam Wam.

Składniki na keksówkę o długości ok. 25 cm:
300 g cukru
115 g miękkiego masła
3 jajka
210 g mąki pszennej najlepiej tortowej
1/4 łyżeczki sody 
szczypta soli
70 ml gęstej śmietany (12%)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
W jednej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka, za każdym razem miksując.
Do drugiej miski przesiewamy suche składniki tj. mąkę, sodę i sól.
Następnie suche składniki dodajemy do składników mokrych i całość mieszamy delikatnie, tylko do połączenia składników. 
Do powstałej masy dodajemy śmietanę i wanilię.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1 godz. i 30 minut albo do suchego patyczka. Gdy ciasto jest już upieczone, uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy.


2 komentarze :

  1. Jestem totalnym laikiem w pieczeniu, stąd moje pytanie: czy masło z cukrem ubijamy też mikserem? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masło i cukier ubijamy mikserem.
      Natomiast kiedy przesypiemy suche składniki do składników mokrych, mieszamy je już tylko łyżką.
      Pozdrawiam i udanego pieczenia :)

      Usuń