Smaczne ciasto śmietankowe. Bardzo szybko się je robi, nieco dłużej piecze, ale rezultat się opłaci. Niby proste ciasto, zwykła babka, a jednak ma coś w sobie. Można jeść samo albo z dodatkiem powideł czy bitej śmietany. Wybór pozostawiam Wam.
Składniki na keksówkę o długości ok. 25 cm:
300 g cukru
115 g miękkiego masła
3 jajka
210 g mąki pszennej najlepiej tortowej
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
70 ml gęstej śmietany (12%)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
W jednej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka, za każdym razem miksując.
W jednej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka, za każdym razem miksując.
Do drugiej miski przesiewamy suche składniki tj. mąkę, sodę i sól.
Następnie suche składniki dodajemy do składników mokrych i całość mieszamy delikatnie, tylko do połączenia składników.
Do powstałej masy dodajemy śmietanę i wanilię.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1 godz. i 30 minut albo do suchego patyczka. Gdy ciasto jest już upieczone, uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy.
Jestem totalnym laikiem w pieczeniu, stąd moje pytanie: czy masło z cukrem ubijamy też mikserem? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTak, masło i cukier ubijamy mikserem.
UsuńNatomiast kiedy przesypiemy suche składniki do składników mokrych, mieszamy je już tylko łyżką.
Pozdrawiam i udanego pieczenia :)