Mama w kuchni
Home » » Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Mama w kuchni poniedziałek, 20 kwietnia 2015 | 12:48



Pancakes to propozycja zarówno dla dzieciaków jak i dorosłych. Dobrze sprawdzą się na śniadanie, na obiad i na podwieczorek. Podawane z ulubionymi dodatkami na pewno wywołają uśmiech na dziecięcej twarzy.
Może obiad na słodko nie jest książkową propozycją żywieniową, ale co tam..raz nie zawsze:) A w przypadku tych naleśników zjedzenie obiadu i radość dzieciaków gwarantowane.

Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typ grecki)
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo ½ łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
125 g borówek amerykańskich
oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, siemię lniane, cukier, sól i cynamon.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajko, jogurt, mleko i wanilię.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy delikatnie łyżką tylko do ich połączenia.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy niewielką ilość oliwy, rozprowadzamy po patelni i czekamy aż się rozgrzeje. Zmniejszamy ogień. Na patelnię wylewamy po około 2 łyżki ciasta. Powinny nam się zmieścić jakiej 3-4 placuszki. Na wylane jeszcze surowe ciasto wrzucamy po kilka umytych wcześniej i osuszonych borówek. Smażymy z każdej strony na złoto brązowy kolor.



0 komentarze :

Prześlij komentarz