Mama w kuchni
Home » » Babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

Mama w kuchni niedziela, 29 kwietnia 2018 | 13:58


Nie było łatwo. Mało wolnego czasu, dużo pracy zawodowej i każdy dzień w biegu. Udało się jednak. Po dłuuuugiej przerwie szybki przepis na idealne babeczki. Proste do wykonania więc warto zaangażować do pomocy dzieciaki. Polecam.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 3/4 - 1 szklanki mleka
  • truskawki około 30 sztuk (mogą być mrożone)
Kruszonka migdałowa:
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru
Wykonanie:

Najpierw przygotować kruszonkę.
W tym celu wszystkie składniki połączyć, rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki.

W jednym naczyniu połączyć wcześniej przesianą mąkę z cukrem, proszkiem  do pieczenia, sodą i solą. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko, olej.

Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać aż się połączą.

Papilotkami wyłożyć formę do muffinów i wypełnić je ciastem do 3/4 ich wysokości.
Następnie w każdą wetknąć po dwie mniejsze truskawki.

Posypać kruszonką.

Piec około 25 minut w 180ºC.




0 komentarze :

Prześlij komentarz