Nie było łatwo. Mało wolnego czasu, dużo pracy zawodowej i każdy dzień w biegu. Udało się jednak. Po dłuuuugiej przerwie szybki przepis na idealne babeczki. Proste do wykonania więc warto zaangażować do pomocy dzieciaki. Polecam.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3/4 - 1 szklanki mleka
- truskawki około 30 sztuk (mogą być mrożone)
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
Najpierw przygotować kruszonkę.
W tym celu wszystkie składniki połączyć, rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki.
W jednym naczyniu połączyć wcześniej przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko, olej.
Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać aż się połączą.
Papilotkami wyłożyć formę do muffinów i wypełnić je ciastem do 3/4 ich wysokości.
Następnie w każdą wetknąć po dwie mniejsze truskawki.
Posypać kruszonką.
Piec około 25 minut w 180ºC.
0 komentarze :
Prześlij komentarz