Polecam Wam ten przepis, tym bardziej, że pączki są pieczone i dzięki temu można zjeść ich więcej,
a to chyba wystarczający powód, aby je zrobić.
Składniki (wszystkie „lodówkowe” powinny mieć temperaturę pokojową)
• 100 ml ciepłego mleka
• 50 g świeżych drożdży
• 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
• 50 g cukru
• 3/4 łyżeczki soli
• 3 jajka
• 170 g masła posiekanego w kosteczkę
• 1 jajko do smarowania
• dowolny, ulubiony lukier
• marmolada, dżem
• papilotki do muffinek o średnicy dna około 5-6 cm
Wykonanie:
Ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami oraz 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut pod przykryciem, aż porządnie się spieni.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn drożdży i mieszamy. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy około 10 minut, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Dodajemy miękkie masło, i cały czas wyrabiamy kolejnych 10 minut. Po tym czasie powinniśmy otrzymać elastyczne, gładkie ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uderzamy i szybko zagniatamy. Wykładamy na blat delikatnie podsypany mąką, przewracamy na drugą stronę i również obtaczamy w mące aby się nie kleiło. Ciasto rozpłaszczamy dłońmi na placek o grubości około 1 cm. Szklanką lub obręczą wycinamy kółka, rozpłaszczamy delikatnie w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady/dżemu. Składamy kółka na pół, zlepiamy brzegi, zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepione kulki wkładamy łączeniem do dołu do papilotek.
Papilotki z pączkami układamy na blaszce z zachowaniem odstępów (zmieści się około połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii) i odstawiamy na 0,5 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na blaszce do nagrzanego piekarnika, poziom środkowy. Pieczemy 13 - 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy, lukrujemy i wcinamy.
Smacznego.
0 komentarze :
Prześlij komentarz