Mama w kuchni
Home » , » Paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego

Mama w kuchni środa, 27 stycznia 2016 | 11:47


Czas na drugą karnawałową propozycję szybkiej przekąski.

Idealna na domówkę, jako dodatek do sałatki, barszczu albo po prostu do pracy.
Bardzo mało pracy, a efekt naprawdę rewelacyjny. Smakuje zarówno dorosłym jak i (a może zwłaszcza) dzieciom.

Warto wypróbować.
Polecam!

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
tarty żółty ser – około 200 gram
Dowolna szynka – około 10 plasterków
pieprz
Suszone oregano
Czosnek granulowany

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy.
Rozkładamy na nim plastry szynki oraz starty żółty ser. (Jeżeli wolicie bardziej słone przekąski użyjcie sera grana padano albo szynki parmeńskiej, ale tak naprawdę paluchy są równie dobre ze zwykłym serem i szynką). Całość obsypujemy oregano i czosnkiem granulowanym.
Następnie ciasto francuskie kroimy w paski wzdłuż krótszego boku. Powinno nam powstać około 7-8 pasków o szerokości około 5-6 cm każdy. Następnie każdy z pasków skręcamy w taki sposób by powstało coś na kształt  sprężynki.
Paluchy rozkładamy na blasze i pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez mniej więcej 20 minut, aż uzyskają złocisty kolor.
Idealne na ciepło i na zimno.

mamawkuchni.pl

0 komentarze :

Publikowanie komentarza