Mama w kuchni
Home » , » Świderki z ciasta francuskiego

Świderki z ciasta francuskiego

Mama w kuchni piątek, 22 stycznia 2016 | 12:12


Dziś pierwsza propozycja na szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Przekąskę idealną na karnawałową domówkę, jako dodatek do sałatki, barszczu albo po prostu do pracy.

Przekąskę można przygotować przy bardzo małym nakładzie pracy, a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Smakuje zarówno dorosłym jak i (a może zwłaszcza) dzieciom.
Warto wypróbować.
Polecam.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Oliwa i masło do smażenia
500 gram pieczarek
1 duża cebula
1 małe żółtko
Pół łyżki bułki tartej
Pęczek pietruszki
Tarty żółty ser – około 50 gram
Sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanej oliwie do momentu aż puszczą nadmiar wody i uzyskają brązowy kolor. Ściągamy z ognia, odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle aż się zeszkli, ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pietruszkę myjemy i drobno siekamy.
Ostudzone pieczarki i cebulę drobno siekamy (można użyć blendera, byleby nie zmiksować składników za mocno).
Do powstałej masy dodajemy żółtko, bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy sola i pieprzem, całość mieszamy.
1 opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy i rozsmarowujemy na nim naszą masę pieczarkową.
Posypujemy odrobiną startego sera (około 50 gram) i ponownie zwijamy w rulon. Następnie kroimy go w plastry o grubości około 2,5 cm.
Plastry rozkładamy poziomo na blasze i pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez mniej więcej 20 minut, aż uzyskają złocisty kolor.

0 komentarze :

Prześlij komentarz