Mama w kuchni
Home » » Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Mama w kuchni środa, 24 września 2014 | 12:47


Tym razem kolejna słodka propozycja dla miłośników dyni. Pyszne ciasto dyniowe. Jedno z moich ulubionych. Odpowiednio słodkie, wilgotne i pachnące. Ponieważ sezon dyniowy trwa w najlepsze można zajadać się nim codziennie zwłaszcza, że znika bardzo szybko. Gwarantuję, że się nie znudzi.
Bardzo proste i szybkie do wykonania, ulubione przez dzieciaki. Idealna propozycja dla zapracowanych mam, które na nadmiar czasu nie narzekają ;)
Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
250 g musu z dyni*
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z 1 średniej pomarańczy
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
* mus z dyni:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około pół kg kawałki razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. 
Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy 250 g.



Wykonanie:
Potrzebny nam będzie większy garnek, ponieważ będziemy w nim mieszać wszystkie składniki.
Najpierw roztapiamy w nim całe masło, następnie dodajemy do niego cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy i studzimy (masa może być lekko ciepła). Odkładamy pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy dyniowej w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką żeby w masie nie było śladu mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. 

Masę wykładamy do tortownicy o średnicy około 22-26 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto jest gotowe wyciągamy je z piekarnika i studzimy. Na ostudzonym rozprowadzamy masę odłożoną wcześniej. Teraz pozostaje już tylko zajadać.

Przepis ze strony: www.kwestiasmaku.com/

1 komentarze :

  1. Chyba musimy Was jeszcze w sezonie dyniowym odwiedzić :) Brzmi pysznie! całusy!

    OdpowiedzUsuń