Po placuszkach dyniowych pora na coś mniej słodkiego, choć równie pysznego. Risotto z pieczoną dynią to propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodzinki. Myślę, ze posmakuje również dzieciakom. Moje się zajadały. Dynia w roli głównej po raz drugi.
Składniki:
około 1 kg dyni
suszony rozmaryn
suszony tymianek
olej kokosowy albo oliwa
2 -3 łyżki masła
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
250 g ryżu do risotto
około 1,5 litra bulionu drobiowego
twardy ser do posypania (ja użyłam Grana Padano)
sól, pieprz
suszony rozmaryn
suszony tymianek
olej kokosowy albo oliwa
2 -3 łyżki masła
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
250 g ryżu do risotto
około 1,5 litra bulionu drobiowego
twardy ser do posypania (ja użyłam Grana Padano)
sól, pieprz
Wykonanie:
Najpierw pieczemy dynię. Kroimy ją na paski o grubości około 2 cm, smarujemy olejem kokosowym albo oliwą, posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone paski dyni obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Bulion gotujemy i trzymamy na małym ogniu.
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Teraz dodajemy kolejno przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż. Doprawiamy niewielką ilością soli (pamiętajmy, że bulion jest dość słony) i pieprzem. Zwiększamy ogień i mieszając chwilę podsmażamy ryż, aż pokryje się masłem. Następnie zaczynamy stopniowo, porcjami wlewać do niego bulion, za każdym razem mieszając. Kiedy ryż wchłonie całkowicie porcję bulionu, dodajemy kolejną porcję. W ten sposób gotujemy ryż przez około 20 minut.
Mniej więcej w połowie gotowania ryżu dodajemy połowę dyni. Gdy ryż ma już odpowiednią konsystencję (powinien być miękki, ale nie wodnisty) zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy starty ser oraz resztę upieczonej, pokrojonej dyni i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
0 komentarze :
Prześlij komentarz