Jak powszechnie wiadomo razowy makaron jest bardzo zdrowy. Jeżeli
dodatkowo połączymy go z rybą i warzywami otrzymamy smaczny i pożywny
obiad dla całej rodziny. Dzieciaki zjadły go chętnie i ze smakiem, a to dla mnie najważniejsze. No i jeszcze to, że uwinęłam się z nim naprawdę szybko.
Pamiętajcie, że brokuły zawierają goitrogeny - substancje, które utrudniają przyswajanie jodu zawartego m.in w rybach. Dlatego warzywa, które są ich źródłem (np.brokuły czy kalafior) należy przez kilka pierwszych minut gotować bez przykrywki, co spowoduje uwolnienie goitrogenów.
Nie
powinno się także łączyć ryb (zawierających kwasy tłuszczowe omega-3) z
olejem słonecznikowym czy kukurydzianym (zawierają one kwasy omega-6).
Składniki:
250 g makaronu razowego (ja użyłam penne)
1łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
150 g wędzonego łososia (ja użyłam w plastrach)
pół pęczka świeżego koperku
2 - 3 łyżki serka mascarpone
1 mały brokuł
sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie tylko do momentu, aż lekko zmiękną.
Cebulę
kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy razem na
oliwie i maśle do momentu, aż cebulka się zeszkli. Doprawiamy solą i
pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, podsmażamy kilka
minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koperek i serek mascarpone.
Mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. W razie konieczności ponownie
doprawiamy. Dodajemy różyczki brokuła i delikatnie mieszamy. Sos
gotowy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy
zachowując około 1/4 szklanki wody i z powrotem wkładamy do garnka.
Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy sos i mieszamy. Podgrzewamy przez
chwilkę, nakładamy na talerze, posypujemy koperkiem i gotowe..
0 komentarze :
Prześlij komentarz