Mama w kuchni
Home » » Penne z łososiem i brokułami

Penne z łososiem i brokułami

Mama w kuchni poniedziałek, 29 września 2014 | 14:12


Jak powszechnie wiadomo razowy makaron jest bardzo zdrowy. Jeżeli dodatkowo połączymy go z rybą i warzywami otrzymamy smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Dzieciaki zjadły go chętnie i ze smakiem, a to dla mnie najważniejsze. No i jeszcze to, że uwinęłam się z nim naprawdę szybko.

Pamiętajcie, że brokuły zawierają goitrogeny - substancje, które utrudniają przyswajanie jodu zawartego m.in w rybach. Dlatego warzywa, które są ich źródłem (np.brokuły czy kalafior) należy przez kilka pierwszych minut gotować bez przykrywki, co spowoduje uwolnienie goitrogenów.
Nie powinno się także łączyć ryb (zawierających kwasy tłuszczowe omega-3) z olejem słonecznikowym czy kukurydzianym (zawierają one kwasy omega-6).

Składniki:
250 g makaronu razowego (ja użyłam penne)
1łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
150 g wędzonego łososia (ja użyłam w plastrach)
pół pęczka świeżego koperku
2 - 3 łyżki serka mascarpone
1 mały brokuł
sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy

Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie tylko do momentu, aż lekko zmiękną.

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy razem na oliwie i maśle do momentu, aż cebulka się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koperek i serek mascarpone. Mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. W razie konieczności ponownie doprawiamy. Dodajemy różyczki brokuła i delikatnie mieszamy. Sos gotowy.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy zachowując około 1/4 szklanki wody i  z powrotem wkładamy do garnka. Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy sos i mieszamy. Podgrzewamy przez chwilkę, nakładamy na talerze, posypujemy koperkiem i gotowe..

0 komentarze :

Publikowanie komentarza