Mama w kuchni
Home » » Cynamonowe babeczki z cukinią

Cynamonowe babeczki z cukinią

Mama w kuchni sobota, 20 września 2014 | 11:27


Weekend to dobry czas na to by upiec coś słodkiego, zwłaszcza jeżeli przy okazji można przemycić dzieciakom nieco witamin.

Powszechnie dostępna aktualnie cukinia wylądowała na naszym stole tym razem formie pachnących cynamonem babeczek.Wilgotne, proste do wykonania i nie za słodkie babeczki, to idealna propozycja na szybki weekendowy podwieczorek. Zachęcam do spróbowania.

Składniki:
200 g cukinii
pół średniego banana
200 g przesianej mąki pszennej
100 g mielonych płatków owsianych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 jajko
80 g  brązowego cukru + cukier do posypania
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
200 g jogurtu naturalnego
80 ml oleju roślinnego
50 ml soku z pomarańczy

Wykonanie:
W jednej misce mieszamy cukinię startą na dużych oczkach, rozgniecionego banana, zmielone płatki owsiane oraz mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

W drugiej misce mieszamy jajko, cukier, skórkę pomarańczową, jogurt, olej i sok pomarańczowy.

Następnie suche składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto nakładamy do papilotek (mniej więcej do 2/3 wysokości), posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.




0 komentarze :

Prześlij komentarz