Akcji dynia ciąg dalszy. Do popołudniowej kawki proponuję rurki z
kremem dyniowym. Smaczny i szybki deser, który na pewno zadowoli Wasze
podniebienia.
Składniki:
150 g musu z dyni (robimy go tak samo jak w przypadku ciasta dyniowego.)
50 g cukruskórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
200 g serka mascarpone
1 małe opakowanie ciasta francuskiego
Do wykonania potrzebne będą formy do pieczenia rurek, np. takie:
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy rurki.
Ciasto
francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 3
cm. Nawijamy ciasto na formy do rurek wysmarowane delikatnie masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni do czasu, aż zrobią się złocistobrązowe. Gdy będą gotowe
wyciągamy z piekarnika żeby wystygły. Ściągamy z foremek.
Teraz krem: Mus z dyni, cukier, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy mieszamy z połową mascarpone (100 g), miksujemy na gładką masę.
Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby odparowała i zgęstniała (czas
podgrzewania zależy od tego jak wodnisty jest mus. Mi zajęło to około
20 minut, ale używałam rozmrożonego musu, które był dość wodnisty).
Kiedy
mieszanka już zgęstnieje, ściągamy z ognia i studzimy. Do ostudzonej
mieszanki dodajemy kolejne 100 g mascarpone. Ponownie miksujemy na
gładką masę i krem gotowy. Do kremu możemy również dodać odrobinę
cynamonu, choć moim zdaniem i bez niego jest smaczny. Gotowy krem nakładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy wystudzone rurki.
O i następny miły gadżecik, foremki do rurek :)
OdpowiedzUsuń