Mama w kuchni
Home » » Rurki z kremem dyniowym

Rurki z kremem dyniowym

Mama w kuchni wtorek, 30 września 2014 | 14:07

Akcji dynia ciąg dalszy. Do popołudniowej kawki proponuję rurki z kremem dyniowym. Smaczny i szybki deser, który na pewno zadowoli Wasze podniebienia.

Składniki:
150 g musu z dyni (robimy go tak samo jak w przypadku ciasta dyniowego.)
50 g cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
200 g serka mascarpone
1 małe opakowanie ciasta francuskiego
Do wykonania potrzebne będą formy do pieczenia rurek, np. takie:


Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy rurki.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 3 cm. Nawijamy ciasto na formy do rurek wysmarowane delikatnie masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do czasu, aż zrobią się złocistobrązowe. Gdy będą gotowe wyciągamy z piekarnika żeby wystygły. Ściągamy z foremek.

Teraz krem: Mus z dyni, cukier, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy mieszamy z połową mascarpone (100 g), miksujemy na gładką masę.

Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby odparowała i zgęstniała (czas podgrzewania zależy od tego jak wodnisty jest mus. Mi zajęło to około 20 minut, ale używałam rozmrożonego musu, które był dość wodnisty).

Kiedy mieszanka już zgęstnieje, ściągamy z ognia i studzimy. Do ostudzonej mieszanki dodajemy kolejne 100 g mascarpone. Ponownie miksujemy na gładką masę i krem gotowy. Do kremu możemy również dodać odrobinę cynamonu, choć moim zdaniem i bez niego jest smaczny. Gotowy krem nakładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy wystudzone rurki.

1 komentarze :